fredag 20. januar 2017

Pizza i den store jerngryta

                                                                                                                                        Pizza i den store jerngryta                                                                                                                                         

Denne pizzaen lager jeg i min største Le Creuset gryte, den er på 12,5 liter. Hvis du ønsker å lage den i en mindre gryte, f.eks 5,3 liter gryten, må du halvere oppskriften (eller lage 4 pizzaer)
Man kan selvfølgelig også lage den på pizzastein.















Pizzadeig til 2 porsjon pizzaer
300 g pizza mel
200 g (ca. 3 dl) lunkent vann
1 ts salt
1 ts tørrgjær


Bruk  kjøkkenmaskin og elt  deigen i 2 minutter forsiktig, og deretter ca. 10-12 minutter på middels hastighet til du får en glatt og smidig deig.
Hvis du ikke har kjøkkenmaskin, elt godt med en røresleiv deretter med hendene 
La deigen hvile tildekket med ett kjøkkenhåndkle i ca. 15 minutter og ta den deretter på melet bakebord. 
Del deigen i to og form 2 boller.  Legg bollene med god avstand imellom i en oljet form. Ha over plastfolie.
Hev deigene i 2 timer på kjøkkenbenken.
Du kan også heve deigene i kjøleskapet over natten, da blir de kjempegode! Lurt å lage en stor porsjon, du kan ha deigene liggende i kjøleskapet i flere dager. 

Husk å bruk kaldt vann i deigen om du skal heve i kjøleskapet.
Deigen må få romtemperatur før du begynner å jobbe med den, så den bør ut av kjøleskapet 1-2 timer før du klemmer den ut til pizza.

Hvis du skal steke pizzaen i jerngryta må denne inn i stekeovnen nå, på 250 grader slik at gryta blir helt gjennomvarm. Husk å ha lokket på. 

Legg deigen på bakepapiret, ha olje på hendene og klem ut pizzaen. Ikke klem for hardt, men jobb med hendene/ prikk med fingrene til du får den formen du vil ha. Ikke klem på kanten om du vil ha skorpe med luft i. 
Kjevle er ikke lov på pizzabunn, da klemmer du all luft ut av deigen! Bruk hendene/ fingrene og du vil få perfekt resultat. Krever litt trening, men det er verdt det ☺

Mitt favoritt pizzafyll:
Revet ost (gjerne ost med smak som cheddar)
Kyllingbiter 
Cashewnøtter
Rød løk
Sherrytomater
Sweet chilisaus

Skjær kyllingen i 2 x 3 cm store biter og løken i skiver.Del tomatene. Ha det i en bolle og tøm sweet chilisaus over. La det marinere mens pizzadeigen hever.

Når gryta er varm, deigen perfekt klemt ut og pizzafyllet marinert:
Ha ett lite lag med sweet chilisaus på bunnen, legg på revet ost og tilslutt det marinerte fyllet.

Når pizzaen nå skal over i den gloheite gryta er det kjekt å være 2 stykker og litt rask så gryta ikke mister varmen. 
Ta gryta ut av ovnen, ta av lokket og ta tak i hver sine 2 hjørner av bakepapiret og slipp pizzaen forsiktig ned i gryta, sett på lokket før du setter gryta inn i stekeovnen igjen.

Stek i 15 minutter med lokket på.
Skru ned varmen til 200 grader, ta av lokket og stek i 10 minutter til.

Vær 2 stykker og løft pizzaen opp av gryta etter bakepapiret. 




Server med godt øl og ruccola salat.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar